De wet affectieschade is op 1 januari 2019 in werking getreden. Met deze wet krijgen nabestaanden en naasten van slachtoffers met ernstig en blijvend letsel als gevolg van bijvoorbeeld een verkeersongeval of geweldsmisdrijf recht op een vergoeding. Een vergoeding van affectieschade komt te liggen tussen de 12.500 en 20.000 euro, te betalen door de partij die aansprakelijk is voor het ongeval.
De ANWB, Fonds Slachtofferhulp, Slachtofferhulp Nederland en de vereniging van letselschadeadvocaten LSA hebben zich ingezet voor deze wet. “Nederland is het enige land in de Europese Unie waar géén tegemoetkoming voor affectieschade wordt betaald. Sinds 2003 loopt de parlementaire discussie over dit onderwerp. In 2010 is een eerder wetsvoorstel niet door de Eerste Kamer aanvaard. ANWB, Fonds Slachtofferhulp, LSA en wij zijn heel blij dat er nu ook een tegemoetkoming betaald gaat worden zodat er erkenning is van het ontstane leed”, aldus Victor Jammers, Raad van Bestuur Slachtofferhulp Nederland.
Vraag uit de maatschappij
De maatschappelijke behoefte wordt al vele jaren gevoeld, meldt Slachtofferhulp Nederland op haar website. “Het meest manifest is deze in grootschalige zaken (denk aan de vliegramp met MH17 waar buitenlandse slachtoffers vaak wel recht hadden op de een tegemoetkoming voor affectieschade, maar de Nederlandse slachtoffers niet). De behoefte is er ook in individuele zaken die niet of nauwelijks in de publiciteit komen. De vergoeding van affectieschade kan het leed (het verdriet) niet wegnemen, maar biedt wel erkenning en genoegdoening en helpt bij de verwerking. Een nabestaande geeft ook aan dat de wet broodnodig is.”
Slachtofferhulp Nederland laat in het nieuwsbericht een nabestaande aan het woord. “Na de veroordeling worden de naasten en nabestaanden een beetje vergeten en dit is niet juist. Ons leed stopt namelijk niet en is voor veel gezinnen niet te overzien, zowel fysiek als mentaal. Banen gaan verloren, mensen worden ziek, gezinnen vallen uit elkaar en dan is er ook nog de financiële impact welke dit met zich meebrengt.
Geen claimcultuur
Slachtoffers en nabestaanden hebben volgens Slachtofferhulp Nederland behoefte aan een redelijke tegemoetkoming voor affectieschade die snel, correct en met voldoende empathie afgewikkeld wordt. “Verzekeraars onderkennen het belang van een zorgvuldige en persoonsgerichte aanbieding van de tegemoetkoming. De Nederlandse samenleving heeft daarnaast behoefte aan een systeem van tegemoetkomingen dat niet bijdraagt aan een claimcultuur en niet onnodig uitnodigt tot het voeren van juridische procedures”, aldus de belangenorganisatie voor slachtoffers.
Bron: Risk&Business