Uit onderzoek van de University of Virginia blijkt dat vrouwen gemiddeld 73% meer kans dan mannen hebben op zwaar letsel na een auto-ongeluk. De oorzaak zit ‘m in de crashpoppen, die afgestemd worden op het mannelijk lichaam.
Mannen en vrouwen lijken op elkaar, maar zijn niet gelijk: er zijn veel verschillen in de manier waarop zij een klap opvangen. De inzittenden bij een EuroNCAP-test zijn crashpoppen die zijn nagebootst op het mannelijk lichaam, dus de test geldt eigenlijk niet voor vrouwen. Dat is al tientallen jaren bekend, maar er is nooit iets mee gedaan. Autofabrikanten vroegen eind jaren negentig zelf om een vrouwelijke dummy, die er in 2003 kwam. Maar deze vrouwelijke crashpop vertegenwoordigde slechts een kleine groep vrouwen, namelijk zij die niet langer zijn dan 1,60 meter en niet meer wegen dan 50 kg. Dit geldt voor minder dan 5 % van alle vrouwen.
Aan de perfecte vrouwelijke crashpop wordt weer gewerkt, maar ook de mannelijke versie mag wel een update krijgen. Deze is namelijk een afspiegeling van de ‘perfecte man’ in de jaren tachtig: ongeveer 77 kg en 1,70 meter. Die cijfers zijn veertig jaar later wat achterhaald …
Bron: Risk&Business