De afgelopen tijd hoor je steeds vaker verhalen over niet-kundige, malafide belangenbehartigers die actief zijn in de letselschadebranche. Ze zijn niet aangesloten bij het Register Letselschade, noch bij de Branchevereniging voor Nederlandse Letselschade Experts (NLE), noch bij de Vereniging van Letselschade Advocaten (LSA). Om lid te kunnen zijn van het register of de NLE of de LSA moet aan een groot aantal kwaliteitsvereisten worden voldaan. Echter, deze niet-kundige belangenbehartigers willen vaak niet eens ergens bij aangesloten zijn, dit brengt namelijk enerzijds veel kosten met zich mee, worden zij onderworpen aan kwaliteitsaudits en is er de verplichting tot permanente educatie.
Verkeerde keuze
Zoals bij iedere willekeurige dienstverlener is het belangrijk dat je als letselschadeslachtoffer ervan uit mag gaan dat je een kundige belangenbehartiger in de hand hebt genomen. Hoe maakt een slachtoffer echter de juiste keuze? Helaas blijkt dat slachtoffers vaak daarin een onjuiste keuze maken. Belangenbehartiging bij letselschade is nou eenmaal geen dienst die je vaak nodig hebt, dat maakt het maken van de keuze zo moeilijk. Want als de garage waar je de auto naartoe brengt voor onderhoud niet bevalt, ga je de volgende keer naar een andere garage. Bij letselschade blijft het gelukkig meestal maar bij één keer.
De Letselschade Raadsdag
Eerder dit jaar gaf mr. Coen de Koning in zijn column al aan dat het tijd is voor een anti-beunhazenbeleid en tijdens De Letselschade Raadsdag van november 2019 was het thema “Kaf en Koren”, waarbij hetzelfde probleem ook uitgebreid werd besproken. We zijn het er allemaal over eens dat het imago van de letselschadebranche beschadigd wordt door de praktijken van deze niet-kundige belangenbehartigers.
Nationaal Keurmerk Letselschade
Tijdens De Letselschade Raadsdag werd het Nationaal Keurmerk Letselschade gepresenteerd. Dit is een gezamenlijk keurmerk voor alle beroepsgroepen in deze branche. De Letselschade Raad wil nu met alle verwijzers bindende afspraken maken, zodat alleen verwezen wordt naar belangenbehartigers die zijn aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade. Dat is zeker een goede stap.
Ook zal het keurmerk veel meer bekendheid moeten krijgen, onbekend maakt nou eenmaal onbemind. Hierin kan de overheid een rol spelen door bijvoorbeeld een Postbus 51 spotje te laten maken of een budget beschikbaar te stellen voor een reclamecampagne over het Nationaal Keurmerk Letselschade.
Rol verzekeraars
Ook ligt er hier een verantwoordelijkheid voor verzekeraars. Zij betalen immers de kosten die belangenbehartigers maken om de belangen van letselschadeslachtoffers te behartigen. Als zij aan niet bij het keurmerk aangesloten belangenbehartigers duidelijk maken dat ze een veel lagere vergoeding zullen krijgen omdat hun deskundigheid niet toetsbaar is, zal dat een afschrikkende en preventieve werking hebben.
Toekomst
Hopelijk zal zelfregulering ertoe leiden dat letselschadeslachtoffers altijd bij ervaren en geregistreerde belangenbehartigers terecht komen en niet-kundige belangenbehartigers daardoor op termijn zullen verdwijnen. Want zoals minister Sander Dekker in zijn videoboodschap aangaf: “Elke zaak waarin iets misgaat is er een te veel”.