Een tweede ongeval: wat nu?

Door mr. Marinda Krijgsman, Letselschade.com

Het komt af en toe voor. Je bent slachtoffer geworden van een ongeval en hebt hierbij letsel opgelopen. De aansprakelijkheid is erkend en de verzekeraar gaat de schade vergoeden. Terwijl je nog niet volledig bent hersteld, raak je opnieuw betrokken bij een ongeval. Dit kan tot gevolg hebben dat de klachten weer verergeren of dat er andere klachten bijkomen. Hoe dan verder?

 

Er zijn verschillende situaties denkbaar. Zo kan iemand betrokken zijn geweest bij meerdere verkeersongevallen, maar is het ook mogelijk dat de ongevallen verband houden met elkaar of juist volledig los staan en erg verschillen.

Het Verbond van Verzekeraars heeft Bedrijfsregeling 7 opgesteld voor slachtoffers van meerdere verkeersongevallen. Het gaat om twee of meer verkeersongevallen, waarbij op voorhand niet direct is vast te stellen welk letsel is toe te rekenen aan welk ongeval. De betrokken verzekeraar die hiervan op de hoogte wordt gesteld is verplicht om te overleggen met de andere betrokken verzekeraar over wie de schadebehandeling oppakt. Wanneer hier binnen een maand geen overeenstemming over is bereikt, moet de bij het eerste ongeval betrokken verzekeraar de behandeling voortzetten. Het is voor verzekeraars niet toegestaan om voor (een deel van) de schade naar elkaar te verwijzen.

tweede ongevalHet kan ook voorkomen dat de ongevallen verband houden met elkaar. Dit was bijvoorbeeld het geval in het ‘deurmat-arrest’, waarbij een werknemer tijdens zijn werk werd aangereden door een heftruck. Hierbij heeft de werknemer letsel aan zijn rechter voet opgelopen. Na verloop van tijd gaat de werknemer op arbeidstherapeutische basis weer aan het werk op de heftruck. Bij thuiskomst struikelt hij over de deurmat en loopt hij ernstig knieletsel op. De werknemer stelt hiervoor de werkgever ook aansprakelijk. Door het werk had hij zo veel last gekregen van zijn voet dat hij met zijn been is gaan ‘slepen’ en is gestruikeld over de mat. De Hoge Raad oordeelt dat het struikelen uiteindelijk een gevolg is van het eerste ongeval en de verzekeraar ook deze schade moet vergoeden.

Er zijn helaas buiten verkeersongevallen geen regelingen wanneer het gaat om twee ongevallen die los van elkaar staan en waarvoor een andere partij aansprakelijk is. In die gevallen moet per ongeval worden bekeken welk letsel is opgelopen en welke schade dit tot gevolg heeft. De bewijslast ligt bij het slachtoffer.

Voor wat betreft het letsel zou een medische expertise duidelijkheid kunnen geven over welke klachten en beperkingen zijn toe te schrijven aan het eerste en welke aan tweede ongeval. Bij het bepalen van de schade is dit vaak lastiger. De gevolgen van de twee ongevallen in bijvoorbeeld de thuis- en werksituatie zijn vaak lastig te scheiden.

De verzekeraar van het eerste ongeval kan zich op het standpunt stellen dat het causaal verband is doorbroken en de schadevergoedingsplicht eindigt op de dag van het tweede ongeval. Soms is een verzekeraar toch bereid om uit coulance alle schade te vergoeden om vervolgens een deel van de schade te verhalen bij de andere betrokken verzekeraar.

Het belangrijkste is dat de letselschadezaak voortvarend wordt opgepakt door zowel belangenbehartiger als verzekeraar. Het slachtoffer dat buiten zijn of haar schuld om in deze situatie is beland, moet hiervan zo min mogelijk hinder ondervinden.

Als u meer wilt weten kunt u voor vrijblijvend advies altijd contact met ons opnemen.

Miranda Krijgsman is NIVRE Register-Expert bij Letselschade.com