Medische expertises in letselzaken

Door Richard van Beek, Ottenschot Letselschade

In letseldossiers komt het regelmatig voor dat er een medische expertise plaatsvindt.

 

Wat houdt een medische expertise nu in?
Een medische expertise is feitelijk een onderzoek, dat wordt uitgevoerd door een medisch specialist. Bij de aanvraag wordt ook een kopie van het medisch dossier meegezonden. De specialist zal dit voorafgaand aan het onderzoek doornemen. Naast het dossier en het onderzoek zelf zal de specialist ook vragen stellen aan de benadeelde (anamnese). Op basis hiervan kan de specialist zich ten behoeve van de beoordeling een compleet beeld vormen.

Met welk doel wordt een medische expertise aangevraagd?
Dat kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld dat partijen meer inzicht willen krijgen in het letsel, de diagnose(s) of de klachten en de beperkingen. Ook zal de specialist beoordelen of er in de toekomst nog kwade kansen of risico’s zijn. In het bevestigende geval zal hiermee bij de regeling rekening moeten worden gehouden en dan is het van groot belang om hierover zoveel mogelijk duidelijkheid te hebben.

Ook kan een medische expertise uitkomst bieden als er discussie bestaat over de vraag of het letsel wel het gevolg is van het betreffende voorval of dat er andere factoren een rol spelen.

Wie geeft de opdracht voor een expertise?
Meestal wordt de expertise tweezijdig aangevraagd. Dus zowel namens de belangenbehartiger als namens de aansprakelijke partij. Het voordeel van een tweezijdige expertise is dat hierna geen of in ieder geval minder discussie zal volgen dan wanneer de expertise eenzijdig wordt aangevraagd.

Medische expertises in letselzakenBij een eenzijdige aanvraag wordt de andere partij niet betrokken bij de keuze van de specialist of de te hanteren vraagstelling. Ook wordt (de medisch adviseur van) die partij niet in de gelegenheid gesteld om op het conceptrapport te reageren, wat voor een partij vaak een groot bezwaar is. Bij een tweezijdig aangevraagde expertise wordt de andere partij wel volledig betrokken in het voortraject.

Gelet op het vorenstaande heeft het meestal de voorkeur om de expertise tweezijdig aan te vragen. Overigens is het niet zo dat een eenzijdige expertise als onvoldoende bewijs moet worden gezien. De bezwaren van de andere partij moeten wel voldoende zwaarwegend en steekhoudend zijn.

Inzage-, correctie- en blokkeringsrecht
Benadeelden hebben allereerst een inzagerecht. Dat houdt in dat, zodra het onderzoek is uitgevoerd, het rapport eerst in concept aan de benadeelde wordt gezonden.

Vervolgens hebben benadeelden ook een zogeheten correctierecht. Mochten in het rapport feitelijke onjuistheden staan vermeld, dan kan de benadeelde de medisch specialist vragen deze aan te passen. Hierbij kan gedacht worden aan een onjuiste ongevalsdatum of spelling van de naam. Als een benadeelde het niet eens is met de professionele, medische beoordeling, dan bestaat hiervoor geen correctierecht. Daarvoor is de medisch specialist juist ingeschakeld.

Als de benadeelde het niet eens is met de medische beoordeling, kan vrijgave van het concept worden geblokkeerd. Dat blokkeringsrecht is wettelijk bepaald, echter de benadeelde moet zich er wel van bewust zijn dat een verzekeraar hier (nadelige) consequenties aan kan verbinden. Het uitblijven van een rapport kan tot bewijstechnische problemen leiden, wat voor een verzekeraar reden kan zijn om geen aanvullende vergoedingen meer te verstrekken.

Hoe gaat het dan verder, na vrijgave van het conceptrapport?
Als er geen gebruik wordt gemaakt van het blokkeringsrecht, zal het conceptrapport naar beide medisch adviseurs worden gezonden. Die worden in de gelegenheid gesteld om het rapport door te nemen en te beoordelen, voordat het definitief wordt. Ook mogen zij nog aanvullende vragen stellen aan de specialist. Hierna volgt het definitieve rapport, wat kan dienen als uitgangspunt bij de verdere behandeling of regeling van een schade.

Is de uitkomst van het rapport bindend?
In principe is dit zo, maar er gelden wel uitzonderingen. Het rapport moet namelijk wel voldoen aan eisen als: onpartijdigheid, consistentie, inzichtelijkheid en logica. Wordt hier niet aan voldaan, dan kan dit tot gevolg hebben dat de andere partij niet gebonden is aan de uitkomst. Een uitkomst kan dan zijn om uit te wijken naar een andere specialist. Dit is voor alle partijen vanzelfsprekend niet prettig. Om die reden is het essentieel om een specialist te vinden, die niet alleen goed is in het vakgebied, maar die ook goed kan rapporteren.

Richard van Beek is NIVRE Register-Expert bij Ottenschot Letselschade