Focus op terugbrengen naar situatie voor ongeval niet altijd de oplossing
Johan werd in 2017 van zijn fiets gereden door een automobilist onder invloed. Daarbij loopt hij ernstig letsel op. Tot overmaat van ramp verliest hij door de gevolgen later ook nog zijn baan, terwijl hij al zijn energie in zijn re-integratie stopte. Na tussenkomst van onze expert Marinda Krijgsman en een arbeidsdeskundige van Achmea besluit hij zijn droom na te jagen: barbier worden. Na enige discussie besluit Achmea als aansprakelijke verzekeraar de opleiding te bekostigen.
Na het ongeval en de revalidatie probeert Johan zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Hij zit in zijn laatste tijdelijke contract en tot nu toe is zijn werkgever altijd erg positief over hem geweest. Dat hij vervolgens toch moet vertrekken “was heel zuur.” De aangevoerde redenen noemt Johan smoesjes. “Het deed pijn, voelde als een trap na, terwijl ik alweer twintig uur per week terug was.”
Na het ongeval en deze tegenslag is de motivatie weg. Het re-integreren ziet Johan niet meer zitten, het voelt voor hem nutteloos. Bovendien zijn Johans mogelijkheden en carrièrekansen beperkter geworden door het letsel.
Als de arbeidsdeskundige langskomt neemt het verhaal een wending die hij zelf ook niet had verwacht. De focus ligt niet op het terugkeren naar de oude functie, maar op wat hij graag zou willen. Dat is voor Johan helder. Zijn vriendin is kapster en zijn droom is om een eigen barbierszaak te openen. Binnen twee weken schrijft hij een bedrijfsplan en gaat Marinda met Achmea in discussie over de kosten.
Dat levert in eerste instantie wat frictie op. De opleidingskosten zijn fors. Bij Johan zijn verwachtingen geschapen door hun eigen arbeidsdeskundige. Uiteindelijk wordt een voor iedereen acceptabel compromis gevonden en begint Johan aan de opleiding. Inmiddels is hij halverwege, gemotiveerd en uit de negatieve spiraal gebroken. Johan kijkt weer vol goede moed naar de toekomst, zeker nadat hij vorige week voor het eerst echt iemand mocht knippen.
Dat deze oplossing voor het slachtoffer in kwestie goed is, staat buiten kijf. De verzekeraar wint echter ook. Johan heeft het idee dat zijn herstel is verbeterd, de positieve energie doet hem veel goed. Dat leidt tot schadebeperking, hij zal sneller weer op eigen benen staan.
Dit soort maatwerkoplossingen zijn natuurlijk niet altijd mogelijk, maar het zou een goede ontwikkeling zijn als voor dit soort initiatieven meer ruimte ontstaat.