“Letselschade.com, waarmee kan ik u helpen?”

Door drs. Joost Groot 

Collega’s Marieke en Gretha zijn al zo’n 22 jaar het eerste aanspreekpunt voor cliënten, of ze nu bellen of op bezoek komen. In zekere zin zijn zij dus het visitekaartje van ons kantoor. Hoe zorgen zij dat cliënten zich welkom en op hun gemak voelen? Het belangrijkste is volgens beiden het contact van mens tot mens: “Bij een contactformulier of zo’n computerstem zou ik zelf ook snel afhaken.”

“We doen ons best om altijd zo vriendelijk mogelijk te zijn tegen cliënten die bellen,” aldus Gretha. “De telefoon om te beginnen al opnemen met een glimlach helpt daar echt bij, zelfs als je eigenlijk een beetje een rotdag hebt,” vervolgt Marieke. Gretha: “Marieke kan met ‘moeilijke’ cliënten soms wel beter omgaan, daar heb ik af en toe wel wat moeite mee”. Marieke lachend: “Misschien had ik toch beter sociaal werker kunnen worden.”

Het werk kan soms ook best spannend zijn. “Je weet nooit wie er door de deur komt als de bel gaat, zo stond er ooit een keer een hele boze cliënt opeens in de gang. Dat is dan best even schrikken.”

Toch hebben beiden in die 22 jaar gelukkig weinig echt hevige voorvallen meegemaakt. En hoe houd je het werk leuk als je het al zo lang doet? Gretha: “Ik vind het vooral leuk om dingen erbij te kunnen doen. In een groot bedrijf 40 uur per week de telefooncentrale bedienen, ik geloof niet dat ik daar heel gelukkig van zou worden.” Marieke is het daar mee eens. “Ik vind de telefoon wel echt een leuk onderdeel van mijn werk, maar ik hou er daarnaast ook erg van om intern anderen bij te staan. Als ik zie dat het druk is, spring ik graag bij.” Dat kenmerkt volgens hen ook de werksfeer op kantoor. “We hebben hier weinig ruzie of woorden. Er zijn natuurlijk weleens irritaties, maar dat lossen we altijd weer samen op.”

De dames hebben ook het kantoor zien veranderen in de afgelopen kwart eeuw. Hoewel de meeste veranderingen wel positief zijn, is het verdwijnen van bijvoorbeeld grote papieren rapportages voor Gretha wel een gemis. “Hele vensterbanken met kopieerwerk. Dat uitzoeken, sorteren en versturen, dat vond ik heerlijk om te doen. Net als een hele dag bezig zijn met de inkomende post, de muurkasten vol typewerk, dat mis ik wel.” “Wat ik minder vind aan het digitale tijdperk is dat sinds mensen mailen, ze soms direct antwoord verwachten,” zegt Marieke. “Het lijkt dan of mensen zich niet meer realiseren dat we ook andere cliënten hebben en vaak afhankelijk zijn van andere partijen.”

Het langzaam verdwijnen van papier ten spijt, hebben Marieke en Gretha nog veel plezier in hun werk. “Er komen dan toch ook weer nieuwe dingen en uitdagingen op je pad.” Of ze er nog 22 jaar aan vastplakken op kantoor? “Nou, zo lang hoop ik niet meer te hoeven werken”, lacht Marieke.

 

Joost Groot is Expert bij Letselschade.com