Home » Letselschade.com; al dertig jaar van betekenis voor letselschadeslachtoffers
Letselschade.com; al dertig jaar van betekenis voor letselschadeslachtoffers
Letselschade.com bestaat dertig jaar. Het bedrijf, voorheen Groot Expertisebureau, is uitgegroeid tot één van de monumenten van de huidige letselschadepraktijk. Met oprichter Berth Groot en een aantal nauw betrokkenen blikken we terug op de geschiedenis van het bureau, van 1990 tot nu. “Er is in de loop van de tijd heel veel veranderd. Maar er is minstens zoveel hetzelfde gebleven.”
Berth Groot (1961) is inmiddels een veteraan in Personenschade. Het schadevak komt niet van een vreemde. Zijn vader maakte carrière in ‘natte schades’, zoals maritiem experts hun vak liefkozend noemen. “Mijn vader had een machtig interessant beroep. Tijdens schoolvakanties mocht ik als kind wel eens mee als hij een scheepsschade ging bekijken, bijvoorbeeld op Urk. Dat was heel indrukwekkend.”
Dertig jaar geleden had z’n vader het dertigjarig bestaan van zijn bedrijf net achter de rug. Joop Groot was in 1959 een technisch expertisebureau in de scheepvaart gestart. In 1961 besloot hij te fuseren met het bureau van aansprakelijkheidsexpert Takkenberg en zo ontstond het Rotterdamse Takkenberg-Groot. Een reeks van fusies en overnames volgde sindsdien. Sedgwick is de huidige rechtsopvolger van de onderneming van Joop Groot.
Rob Andriessen NIVRE-re
Berth volgde na de middelbare school een hbo-opleiding en ging daarna werken bij verzekeraar Nieuwe Hollandse Lloyd. In 1982 kwam hij op 21-jarige leeftijd in dienst bij het expertisebureau van zijn vader, maar niet aan de natte kant. De letselschadeafdeling werd destijds geleid door Rob Andriessen. “Rob heeft een belangrijke rol gespeeld in mijn vroege loopbaan. Hij wekte m’n interesse voor het letselschadevak en bood me de kans om me daarin te ontwikkelen. We werkten de volgende zes jaar intensief samen en hij leerde me het vak.”
Rob Andriessen denkt met plezier aan die tijd terug. “Ik werkte bij Takkenberg-Groot als sectiehoofd Aansprakelijkheid. Berth en ik hadden een goede klik. Hij was een jonge, vrolijke vent die hard wilde werken. We hadden dezelfde humor. Onze samenwerking is een succes geworden en we raakten bevriend. Tot op de dag van vandaag hebben we een goede persoonlijke verstandhouding.”
Nadat Andriessen een eigen bureau stichtte, Andriessen & Geurst, later Andriessen Expertise, kreeg Berth een leidinggevende rol bij Takkenberg-Groot.
“Er bestond in die tijd een enorme ongelijkheid tussen verzekeraars en slachtoffers,” herinnert Berth zich. “Verzekeraars bepaalden grotendeels hoe de schadeafhandeling verliep. De expertisebranche was een absolute mannenwereld, vrouwelijke experts bestonden toen niet. Alles was driedelig grijs en de organisatie was erg hiërarchisch.”
Expertisebureau E.S. Groot
Kort nadat zijn leermeester voor zichzelf was begonnen, volgde Berth zijn voorbeeld. “Tussen 1982 en 1990 had ik veel geleerd en ik was goed opgeleid. Maar ik was met 29 jaar nog steeds de jongste expert van het bedrijf. Velen zagen me nog als een jonkie, want toen gold: een goede expert wordt je met de jaren. Maar de voornaamste reden om te vertrekken, was dat ik steeds meer moeite kreeg met het werken voor verzekeraars. Veel slachtoffers maakten nog geen gebruik van een belangenbehartiger. Het was een ongelijke strijd. Ik hield van m’n vak en was op een idealistische manier met het werk bezig. Ik wilde graag van betekenis zijn en dat kon beter aan de kant van het slachtoffer.”
Rob Andriessen begreep de stap van Berth wel. “Hij heeft zich vooral geërgerd aan die verzekeraars die het nodig vonden hem te vertellen hoe hij zo min mogelijk moest uitgeven. En deed je dat dan niet, dan ging je van die zaak af. Daar is hij enorm op afgeknapt. De kant van het slachtoffer paste hem veel beter, dus hij heeft toen de juiste beslissing genomen.”
Berths nieuwe onderneming, Expertisebureau E.S. Groot, startte officieel op 1 juni 1990, op een zolderkamer in zijn toenmalige woning in Sliedrecht. Er was nog niet veel concurrentie. “In die tijd was er maar één serieuze belangenbehartiger en dat was Bert Pals. Verder was er nog niks. Hij heeft het vak uitgevonden en ervoor gezorgd dat de buitengerechtelijke kosten betaald moesten worden. Daarvoor verdient hij een standbeeld. Al moet je niet denken dat verzekeraars makkelijk betaalden, elke nota leidde tot discussie.”
Personeelsuitje rond het 20-jarig jubileum van Groot Expertisebureau in 2010
Groei
Berth richtte zich op de integrale behandeling van personenschadezaken en rekenzaken. “Het rekenwerk was toen nog het echte ambachtelijke handwerk. Met een grote overlijdensschade was je minstens een dag bezig.” Later kwam het rekenprogramma Audalet. Berth schreef mee aan de handboeken van het programma en gaf cursussen. Ook trad hij toe tot de Raad van Advies. Hij ontwikkelde zich tot een autoriteit op rekengebied en dat leverde hem behoorlijk wat werk op. “Er werd steeds vaker onderscheid gemaakt in deskundigheidsgebieden. Advocaten richtten zich bijvoorbeeld meer op de aansprakelijkheid en ik deed het rekenwerk. Dat bleek een goede samenwerking. Ik kreeg het steeds drukker.”
Letselschadeadvocaat John Beer werkt al jaren graag met Berth samen. John: “Ik ontmoette hem op een vergadering van de Werkgroep Artsen Advocaten in ’91 of ’92 en we raakten aan de praat. Hij maakte op mij indruk als een serieuze expert. De eerste zaak die we samen deden was een grote geboorteletselzaak. Ik heb daar heldhaftige herinneringen aan, want we hadden haast met de berekeningen. Berth heeft toen de hele nacht doorgewerkt om het af te krijgen. Uiteindelijk kregen we, mede door zijn inbreng, het juiste bedrag op tafel. Dat schept wel een band natuurlijk. Het is altijd een warme relatie gebleven.”
Na een jaar ging Berth verhuizen naar Papendrecht, waarbij de garage tot kantoor aan huis werd omgebouwd. De eerste personeelsleden werden aangenomen. Met Alexandra Schneider kwam er in 1992 een tweede expert in dienst. Daarna begon het bureau aan een snelle groei, omdat het aantal opdrachten toenam. Er werd, wederom in Sliedrecht, een kantoor gehuurd en later kwam er zelfs een tweede vestiging in Amsterdam. Er werkten op het hoogtepunt veertig mensen. In 1997 kreeg Berth de kans om een nieuwbouwkantoor aan De Wederik in Papendrecht te kopen. Daar is Letselschade.com nog steeds gevestigd.
Op 13 juni 1997 wordt de eerste paal geslagen door de Burgemeester van Papendrecht Liesbeth Tuijnman van het nieuwe kantoor van Groot Expertisebureau
Het bedrijf kreeg veel opdrachten van rechtsbijstandsverzekeraars. Dat werk besloeg op een moment de helft van alle zaken. “Toen één van de verzekeraars plotseling weg viel, ontstond er een enorm gat. Ik moest mensen ontslaan en het kantoor in Amsterdam sluiten. Dat was een periode waarin ik regelmatig wakker lag ’s-nachts. Het was een leermoment. Vanaf toen is groei nooit meer een doel voor me geweest. Ik let vooral op continuïteit en kwaliteit. Sindsdien is het kantoor altijd ongeveer dertig mensen groot gebleven.”
Cultuur
Het schaderegelingsklimaat kenmerkte zich in de jaren negentig, doordat de deskundigheid aan slachtofferzijde toenam, steeds meer door het zogenoemde ‘toernooimodel’. “Het was vaak hard tegen hard, met het mes op tafel. Boos worden hielp je niet, je kon beter in gesprek blijven en met argumenten komen. Wat heel belangrijk was, toen en ook nog vandaag de dag, is dat je elkaar niet belazert. Dan is er, ondanks verschillen van inzicht, in ieder geval een wederzijds gevoel van respect.”
Berth Groot (1995)
Rond de eeuwwisseling begon de branche zich sterk te ontwikkelen. In 1998 werden het Nationaal Platform Personenschade (NPP, nu De Letselschade Raad) en de Stichting Personenschade Instituut voor Verzekeraars (PIV, nu Platform Personenschade van het Verbond van Verzekeraars) opgericht. Er werden schadeposten genormeerd, waardoor het aantal discussies in dossiers afnam. Bovendien ging de branche aan de slag met zelfregulering. In 2006 verschenen zowel de Gedragscode Behandeling Letselschade als het Keurmerk Letselschade (vanaf 1 januari Nationaal Keurmerk Letselschade). Het zogenoemde ‘harmoniemodel’ deed z’n intrede, met als tag-line ‘het slachtoffer staat centraal’.
De cultuur binnen het bedrijf kenmerkte zich door een informele sfeer, met veel aandacht voor persoonlijke situaties. “Als je een mensgerichte relatie wil met slachtoffers, dan moet je dat ook naar binnen doen.” Veel medewerkers zijn langdurig aan het bedrijf verbonden. Zoals expert Georgette Kuntz, die in 2000 startte na haar studie en er dit jaar twintig jaar in dienst is.
Dat geldt ook voor Barbara Eysbach. Ze is al twintig jaar de assistent van Berth. “Het is een fijne organisatie om in te werken. Berth richt zich op het menselijke aspect en daardoor ontstaat verbondenheid. Natuurlijk spelen de juridische en financiële zaken ook een belangrijke rol, maar de mens staat bij Letselschade.com altijd op nummer één.”
“Ik wilde een bedrijf met een platte structuur, zonder tussenlagen,” aldus Berth. “Maar de aansturing was voor mij alleen teveel en bovendien was het niet leuk om in m’n eentje te doen.”
Komst van Rini Withagen
Vijftien jaar geleden, vijftien jaar na de oprichting van het bedrijf, kwam expert Rini Withagen Groot Expertisebureau als aandeelhouder en directeur versterken. Rini had zeventien jaar bij GAB Robins voor verzekeraars gewerkt, de laatste jaren als operationeel directeur. Hij was op dat moment voorzitter van het branchebestuur Personenschade van het NIVRE. Berth was blij met de komst van de ervaren Rini.
Rini Withagen: “Ik had Berth bij Takkenberg-Groot nauwelijks meegemaakt, want hij vertrok heel kort nadat ik er in 1989 was binnengekomen. Maar door de jaren heen hadden we elkaar redelijk goed leren kennen. Wat me aansprak, is dat het bij Groot Expertisebureau niet alleen maar om geld draaide, in tegenstelling tot een aantal andere bureaus, maar meer om de kwaliteit van de schaderegeling ten behoeve van de cliënt. Dat was een lijn die bij mij paste. Toen we een keer dezelfde cursus volgden, vroeg hij me tijdens het diner: ‘hoe vast zit jij bij GAB?’ Om voor slachtoffers te gaan opkomen, vond ik best een aantrekkelijk vooruitzicht, dus zijn we gaan praten. Op 1 december 2005 stapte ik over. Ik had sindsdien nóg meer eer van mijn werk, de voldoening om voor slachtoffers te werken was tien keer groter.”
Binnen het kantoor brak een gewenningsperiode aan. Daar waar Berth de nadruk legde op de cultuur en de sfeer, bracht Rini een zakelijke insteek binnen het bedrijf. Sommige collega’s bekeken hem met argusogen, ook vanwege zijn achtergrond aan de betalende kant. Gelukkig duurde dat niet lang en maakte Rini al snel deel uit van het DNA van Groot Expertisebureau.
Het Rekenbureau
Ook op een ander vlak zette Berth een grote stap. Samen met Andriessen Expertise, dat voor verzekeraars werkte, werd in 2008 Het Rekenbureau opgericht. “Audalet was op dat moment hét rekenmodel, maar het was log qua besluitvorming. Ik vond ook dat de nadruk meer aan kant van verzekeraars lag. Maar als je als slachtofferbureau een alternatief ontwikkelt, werk je alleen het toernooimodel in de hand. We wisten dat vooral een tweezijdig gedragen model concurrerend zou zijn. De branche zocht naar meer harmonie. Uitgerekend het uitrekenen kon neutraal gebeuren. Vanuit die gedachte hebben Rob en ik Het Rekenbureau opgericht.”
Ook al waren hun bedrijven in de letselschadepraktijk tegenpolen, ook Rob Andriessen stond volledig achter het samenwerkingsproject. “Het is zelfs veel meer geworden dan een rekenmodel,” aldus Andriessen. “Want waarom zou het tweezijdig werken ook niet op andere gebieden kunnen: medisch advies, mediation, noem maar op.” Het Rekenbureau ontwikkelde zich door tot de Bureaus. “Zeker de laatste jaren onder leiding van Francie Peters worden enorme stappen gezet.”
Letselschade.com
In 2013 nam Groot Expertisebureau de naam Letselschade.com aan. “Letselschade.com was al jaren de domeinnaam van onze website,” aldus Berth. “Door de naam van het kantoor hiermee in overeenstemming te brengen, werd onze vindbaarheid beter. Bovendien vond ik het ook een goede zaak dat de naam van het kantoor niet direct meer verwees naar mijn persoon en meer naar het collectief.” Rini: “Daarvóór was onze bekendheid er vooral bij bedrijven en doorverwijzers, zoals advocaten, rechtsbijstandsverzekeraars en tussenpersonen. We waren onvoldoende gericht op particulieren. Bij hen gaat bij ‘expertisebureau’ niet meteen een belletje rinkelen.”
Personeelsuitje rond het 25-jarig jubileum van Letselschade.com in 2015
Conjunctuur
Ondanks de vele initiatieven om in harmonie letselschades te regelen, is er de laatste jaren weer meer verharding ontstaan in de branche. Voor Berth kwam die trendbreuk niet als een verrassing. “Na iedere vooruitstrevende periode komt er weer een terugtrekkende beweging. Het is een logische, bijna conjuncturele beweging. Jammer is het wel natuurlijk. Bijvoorbeeld dat we het niet eens kunnen worden over een richtlijn Rekenrente, terwijl de praktijk daar erg mee geholpen zou zijn. Ook kan het zijn dat de PIV-staffel een keer stopt. En tien jaar later komt er misschien een betere regeling voor terug.”
Rini Withagen maakt zich zorgen over een wildgroei aan cowboys in de markt: “Er zijn veel belangenbehartigers gekomen die onvoldoende deskundig zijn en alleen over hun BGK willen praten. Daar hebben bonafide belangenbehartigers, verzekeraars en natuurlijk vooral slachtoffers veel last van.”
Masterclass voor studenten van de Erasmus Universiteit bij Letselschade.com
Er zijn natuurlijk ook positieve ontwikkelingen zichtbaar. “De opkomst van herstelgerichte dienstverlening is bij zware letsels een enorme stap voorwaarts,” aldus Rini. Berth noemt de verbeterde informatiepositie van slachtoffers, door het internet en de digitale dossiers. “Ja, cliënten zijn daardoor ook mondiger en kritischer geworden en ze stappen sneller over als iets ze niet zint. Degene die voortdurend kwaliteit levert, trekt dan uiteindelijk aan het langste eind.”
Plannen voor de toekomst
“Als je de situatie van nu vergelijkt met die van 30 jaar geleden, dan valt natuurlijk op hoeveel dingen er sindsdien zijn veranderd,” zegt Berth. “Maar je moet niet vergeten dat minstens zoveel dingen hetzelfde zijn gebleven. Vaak zijn dat de meest essentiële dingen. De manier van werken heeft zich ontwikkeld, maar het werk an sich is niet noemenswaardig veranderd. We helpen mensen na een ongeval er weer bovenop. Daar doen we dag in dag uit ons best voor.”
Zowel Berth als Rini zitten nog vol ambities en motivatie. “Het is niet zinvol om te ver vooruit te kijken,” zegt Berth. “Een volgende dertig jaar gaat me misschien niet lukken, maar voorlopig gaan we nog door.” “Er is nog geen intentie om te stoppen. Natuurlijk denken we na over hoe het in de toekomst gaat en investeren we veel in de jongere generaties, want zij gaan het straks wel van ons overnemen,” vult Rini aan. “Mede om die reden zijn we al jaren associate van de master Aansprakelijkheid & Verzekering van de Erasmus Universiteit Rotterdam.”
“De tijd vliegt als je het naar je zin hebt,” zegt Berth tot slot. “Dat is ook al zoiets dat nooit zal veranderen.”