Kennismaken met: Kristel en Vere

Door drs. Joost Groot, Letselschade.com en Grytsje van den Bergs, Ottenschot Letselschade

Zowel in Almelo als in Papendrecht hebben we weer nieuwe topstagiaires die binnen ons bedrijf meedraaien. Beide dames studeren rechten aan het hbo en maken bij Letselschade.com en Ottenschot kennis met de letselschadewereld. Wij leren in ruil daarvoor weer veel van hun frisse blik op de letselschadepraktijk. Hoogste tijd dus om kennis te maken met Kristel en Vere!

Hoe zou je jezelf in één zin omschrijven?

Vere: “Een ondernemende, leergierige, enthousiaste jonge dame die altijd klaarstaat voor anderen.”

Kristel: “Een vrolijke spontane meid die nieuwsgierig en leergierig door het leven gaat.”

Wie is van groot belang geweest in jouw leven en waarom?

“Eerlijk gezegd heb ik niet echt iemand die van groot belang is geweest in mijn leven. Maar als ik dan toch moet kiezen, kies ik voor mijn ouders. Zij staan altijd voor mij klaar en geven mij de ruimte om mezelf te ontwikkelen tot wie ik ben en tot wie ik wil worden,” vertelt Kristel.

Ook Vere noemt naar haar ouders. “Van kleins af aan hebben mijn ouders mij al de vrijheid gegeven om te onderzoeken wat ik leuk vind om te doen. Ik heb verschillende hobby’s mogen uitoefenen. Ze hebben mij altijd overal naartoe gebracht en gesteund, ook al was ik niet overal even goed in.

Mijn ouders hebben mijn rijbewijs betaald en een auto voor mij beschikbaar gesteld, waar ik ze ontzettend dankbaar voor ben. Daardoor kan ik nu bijvoorbeeld ook gemakkelijker mee op huisbezoek. Ze maken mij ook bewust dat het allemaal niet vanzelfsprekend is en dat vind ik juist zo mooi.”

Waar ben je het meest trots op?

Vere: “Mijn doorzettingsvermogen. Als ik iets heel graag wil dan ga ik er ook volledig voor. Ik heb bijvoorbeeld mijn propedeuse met een acht als gemiddelde behaald zonder herkansingen.”

Kristel: “Ik probeer steeds vaker dingen buiten mijn eigen comfortzone en haal daardoor meer plezier uit het leven.”

Wat heeft je bewogen om deze studie te gaan volgen?

Vere wilde van kleins af aan advocaat worden. “Het interessantst aan advocaat lijkt mij dat je mensen kunt helpen een eerlijk proces te voeren. Het recht is voor iedereen, maar niet iedereen begrijpt het recht. Graag wil ik mensen op een eenvoudige en vooral begrijpelijke manier kennis laten nemen van het recht.”

Kristel begon niet met rechten, maar met sociaaljuridische dienstverlening. “Omdat het eerste jaar hetzelfde was als hbo-rechten kon ik voor mijn tweede jaar kiezen waar ik mee door wilde gaan. Ik vond rechten uiteindelijk leuker. Werken met de wet is namelijk een soort puzzel. Daarnaast heeft het mij altijd al leuk geleken om in de rechtbank te mogen staan.”

Wat valt jou op als nieuwkomer in de letselschadewereld?

Kristel: “Dat veel slachtoffers van letselschade niet weten dat ze kosteloos een belangenbehartiger kunnen inschakelen.”

Vere: “Wat mij meteen opviel was dat de cliënten zoveel persoonlijke gegevens blootstellen aan ons. En dat het telefonisch contact met mensen heel erg verschillend is. Sommige mensen zijn zo vriendelijk aan de telefoon, terwijl anderen je nog net niet uitschelden.”

Welk onderdeel van je werkzaamheden vind jij het leukst?

Vere: “Op dit moment heb ik onder begeleiding van Grytsje een eigen letselschadedossier in behandeling. Het is geen zware zaak, maar ik vind het erg leuk om zelf een zaak te mogen behandelen, zo krijg je wel echt gevoel bij het werk dat schaderegelaars doen. Op dit moment zijn Grytsje en ik bezig met het afwikkelen van mijn dossier. Iets wat totaal nieuw is voor mij.”

Kristel: “Ik vind de juridische werkzaamheden zoals het opstellen van een aansprakelijkstelling heel leuk. Ook geniet ik van het voeren van een intakegesprek met een cliënt. Als je een cliënt spreekt, gaat de zaak voor mij altijd wat meer leven.”

Wat zou je direct veranderen in de dossierbehandeling als dat mogelijk zou zijn?

“De overname dossiers. Ik heb inmiddels al een aantal overname dossiers in ons eigen systeem mogen zetten, waarbij de dossiers niet bepaald in chronologische volgorde zijn aangeleverd. Deze moeten dus eerst helemaal uitgezocht worden en dat kost ontzettend veel tijd. Deze tijd kan beter besteed worden aan de inhoudelijke behandeling van de dossiers,” vertelt Vere.

Kristel zou graag minder onnodige discussies met de verzekeraar zien. Bijvoorbeeld over kosten van materiële schade en in plaats daarvan meer focus op de letselschade van de cliënt.

Wat ga je in de toekomst doen?

Kristel: “Eerst hoop ik dit studiejaar af te studeren. Concrete plannen daarna heb ik nog niet. Ik wil misschien gaan werken als hbo-jurist. Het kan ook zo zijn dat ik een pre-master rechtsgeleerdheid ga doen om vervolgens verder te gaan met een master in civielrecht.”

Vere: “Na mijn stage mag ik weer een half jaar naar school en zodra dat erop zit, zit ik alweer in mijn laatste jaar. Na het hbo is mijn plan om door te studeren met Rechten aan de Universiteit in Groningen, om uiteindelijk advocaat te kunnen worden.”


Joost Groot is NIVRE Register-Expert bij Letselschade.com
Grytsje van den Bergs is NIVRE Register-Expert bij Ottenschot Letselschade