Even voorstellen…

Door Richard van Beek, Ottenschot Letselschade

Dit keer maken we kennis met Grytsje van den Bergs, expert personenschade bij Ottenschot Letselschade. “Bij de ANWB heb ik mijn eerste letselopleidingen gevolgd en behandelde ik af en toe een licht letsel zaak. Vervolgens heb ik de overstap gemaakt naar Flyct, waar ik 2,5 jaar heb gewerkt. Inmiddels heb ik de NIVRE-opleiding met succes afgerond en mag ik mij register-expert noemen. Een titel waar ik supertrots op ben!”

Kun je iets over jou en je gezin vertellen?
“Sinds 12 jaar woon ik in het Friese Oosterwolde. Ik ben geboren in Jubbega-Schurega (gemeente Heerenveen) en in mijn studententijd ben ik vertrokken naar Leeuwarden. Na afronding van mijn studie kwam ik terecht in Appelscha en nu woon ik dus in Oosterwolde. Mijn partner is Simon en ik heb 2 geweldige dochters: Benthe en Vere. Mijn hobby’s zijn: wielrennen, korfballen en lezen.”

Hoe zou jij je karakter omschrijven?Grytsje
“Ik mag wel zeggen dat ik erg sociaal ben. Dit uit zich in letselzaken, maar ook privé. Je zou mij ook als attent kunnen omschrijven. Ik ben iemand die al snel presentjes voor iemand regelt of kaartjes. Ook ben ik er niet vies van om iemand te helpen, bijvoorbeeld een hoogzwangere vriendin waar geklust moet worden. Verder houd ik van structuur en overzicht. Ik ben van de strakke planning en daarom werk ik ook veel met lijstjes. Ook krijg ik regelmatig te horen dat ik een sterke wil heb, wat in letselzaken wel een pré is.”

Wanneer ben je begonnen bij Ottenschot?
“Sinds 1 oktober 2021 ben ik in dienst als expert personenschade.”

Wat heb je hiervoor gedaan?
“Na mijn studie Management, Economie en Recht ben ik via een uitzendbureau gaan werken voor Achmea Rechtsbijstand en FBTO. Vervolgens heb ik 10 jaar gewerkt voor ANWB Rechtsbijstand en voordat ik de overstap naar Ottenschot maakte heb ik nog 2½ jaar gewerkt voor Flyct.”

Waarom heb je voor het letselvak gekozen? Was dat een bewuste keuze of is het toevallig op je pad gekomen?
“Bij ANWB Rechtsbijstand werden soms letselzaken uitbesteed aan Korevaar van Dijk (tegenwoordig Flyct). In het kader van mijn inwerken ging ik een dag op pad met een expert van Korevaar van Dijk. Na die dag dacht ik: “Dit is wat ik wil!”. Bij de ANWB heb ik mijn eerste letselopleidingen gevolgd en behandelde ik af en toe een licht letsel zaak. Vervolgens heb ik de overstap gemaakt naar Flyct, waar ik 2,5 jaar heb gewerkt. Daar kon ik mij fulltime bezighouden met letselzaken. Inmiddels heb ik de NIVRE-opleiding met succes afgerond en mag ik mij register-expert noemen. Een titel waar ik supertrots op ben.”

Wat vind je de mindere kanten van het vak?
“Helaas merk ik te vaak dat aan de zijde van de verzekeraar het slachtoffer niet altijd centraal staat. Een dossier heeft een nummer, maar helaas wordt nog wel eens vergeten dat achter dat nummer ook een persoon zit. Een slachtoffer. Ook het continu moeten vragen om voorschotten vind ik minder leuk. Natuurlijk snap ik dat er discussie kan zijn. Maar als het letsel duidelijk is en ook de schade, dan moeten voorschotten toch vanzelfsprekend zijn?”

Wanneer is een gesloten dossier voor jou geslaagd?
“Dat is wanneer mijn cliënt tevreden is. Door een gebeurtenis wordt een cliënt in een situatie gebracht waar hij/zij niet om gevraagd heeft. Met geld is dan niet alles goed te maken. Als een cliënt dan toch tevreden is, geeft mij dat heel veel voldoening.”


Richard van Beek is NIVRE Register-Expert bij Ottenschot Letselschade