Aansprakelijkheidsrecht en strafrecht
Het is u wellicht al gebeurd: u hebt een letselschadezaak lopen bij Letselschade.com. Dan ineens komt de brief van het Openbaar Ministerie binnen, waarin staat dat er een strafzaak zal volgen tegen de veroorzaker van het ongeval. Dit gebeurt meestal bij verkeersongevallen waarbij de veroorzaker ook een overtreding begaat. De veroorzaker is dan niet alleen tegenover u aansprakelijk, maar moet vanwege deze overtreding ook voor de rechtbank verschijnen. Het is logisch dat dit vragen bij u oproept: want hoe verloopt zo’n strafzaak? Welke rechten hebt u daar? Hebt u recht op schadevergoeding of wordt dit via de aansprakelijke verzekeraar afgehandeld?
Brief en wensenformulier
Als er een strafzaak komt tegen de veroorzaker van het ongeval, dan ontvangt u een brief en een wensenformulier van het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie is de organisatie die de veroorzaker van het ongeval vervolgt. Soms zijn de datum en locatie van de zitting al bekend, zodat u direct weet wanneer en bij welke rechtbank de zitting zal plaatsvinden.
Het wensenformulier spreekt eigenlijk voor zich: op dit formulier kunt u uw ‘wensen’ invullen. Zo kunt u aangeven of u op de hoogte gehouden wilt worden van de strafzaak. Deze keuze is uiteraard geheel vrijblijvend. U bent nergens toe verplicht.
Voorheen kwam het geregeld voor dat een slachtoffer niet op de hoogte werd gesteld van een strafzaak. De zitting was dan al geweest, terwijl het slachtoffer hier misschien wel heel graag bij had willen zijn. Sinds de rechten van slachtoffers zijn uitgebreid, is het Openbaar Ministerie verplicht om het slachtoffer op de hoogte te brengen van de strafzaak.
Schadevergoeding
Op het wensenformulier kan verder ingevuld worden of u een schadevergoeding van de veroorzaker wenst. Als er al een letselschadezaak loopt, dan is dit niet nodig. U kun dan invullen dat de schade wordt afgehandeld via de verzekeraar van de veroorzaker.
Vaak verloopt de schadeafhandeling door de aansprakelijke verzekeraar ook soepeler en sneller dan in een strafzaak. Strafrechters laten zich namelijk niet graag uit over omvangrijke en complexe schadeposten zoals toekomstschade. Daarnaast is het zo dat een schadevergoeding vanuit het strafrecht vaak moet worden voorgeschoten door de Staat. Het kan dan zomaar 8 tot 10 maanden duren voordat u de schadevergoeding ontvangt.
Geen dubbele schadevergoeding
Het is niet mogelijk om een dubbele schadevergoeding te krijgen. Mocht u een schadevergoeding via de strafrechter ontvangen, dan zal deze worden verrekend met de schadevergoeding die u van de verzekeraar ontvangt. Om verwarring te voorkomen, heeft het dus de voorkeur om het schadeverhaal via één kanaal te laten lopen.
Slachtofferhulp
Indien u besluit dat u naar de strafzitting wilt gaan, dan kan Slachtofferhulp Nederland u hierbij ondersteunen. Een medewerker kan met u meegaan naar de zitting en u meer informatie geven over wat zich in de rechtszaal afspeelt. Mocht u behoefte hebben aan ondersteuning vanuit Slachtofferhulp, dan kunt u dit ook noteren op het wensenformulier. Een medewerker van Slachtofferhulp neemt dan contact met u op.