Gepubliceerd op woensdag 24 juli 2019

Schipper voor 75% aansprakelijk voor hoofdletsel passagier

In een uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam wordt een schipper voor 75% aansprakelijk gehouden voor het opgelopen hoofdletsel van zijn passagier. In deze uitspraak van 26 juni 2019 wordt de billijkheidscorrectie toegepast. De speedboot voer onder een stalen brug door en de passagier heeft hard zijn hoofd tegen de brug gestoten. Hij liep hierbij ernstig en blijvend letsel op aan zijn hoofd, waardoor hij in de toekomst hulpbehoevend zal blijven.

De schipper is aansprakelijk voor het letsel, omdat hij te snel heeft gevaren. Daarnaast heeft hij de passagier niet gewaarschuwd voor de naderende brug. De passagier heeft voor een deel eigen schuld, omdat hij opstond van zijn stoel terwijl dit niet was toegestaan. Hij keek de andere kant op, waardoor hij geen zicht meer had op de brug. Daardoor was het risico op een ongeval groter. Het Gerechtshof in Amsterdam beslist dat de schipper hier bedacht op had moeten zijn en de passagier had moeten waarschuwen. Conform de billijkheidscorrectie wordt 75% aansprakelijkheid aangenomen.

Hierbij de link naar de uitspraak: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHAMS:2018:5153&pk_campaign=rss&pk_medium=rss&pk_keyword=uitspraken