Gepubliceerd op donderdag 03 oktober 2019

Letselschadevergoedingen worden vooralsnog niet vrijgesteld van Box 3

door mr. Bianca Willemsen

De schadevergoeding die in letselschadezaken wordt toegekend is normaal gesproken een netto vergoeding. Om die reden wordt een letselschadevergoeding niet fiscaal belast als inkomen uit arbeid en onderneming (Box 1). Indien het slachtoffer na ontvangst van een schadevergoeding boven de vermogensgrens uitkomt, dan wordt de vergoeding wel belast als inkomen uit sparen of beleggingen (Box 3). De letselschadevergoeding kan namelijk voor allerlei doeleinden gebruikt worden en wordt als vermogen aangemerkt.

Dit kan voor slachtoffers veel negatieve fiscale gevolgen hebben. Zij moeten nu belasting betalen over de schadevergoeding, terwijl deze ervoor is bedoeld het slachtoffer schadeloos te stellen. Om die reden is het kabinet verzocht om letselschadevergoedingen vrij te stellen van belasting in Box 3. Het kabinet vindt dit echter geen optie. Staatssecretaris Snel van Financiën onderkent wel dat de belastingdruk voor slachtoffers die een schadevergoeding ontvangen nu veel te hoog is. Het laatste woord is hierover dus nog niet gezegd.

Lees hier het artikel van Risk & Business: https://www.riskenbusiness.nl/nieuws/claims/geen-vrijstelling-voor-letselschadevergoedingen-in-box-3-2/

Geschreven door