Gepubliceerd op woensdag 08 maart 2017

Immateriële schade Groningen kent ‘nauwelijks gelijkwaardige zaken’

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet immateriële schade gaan vergoeden aan slachtoffers van aardbevingsschade. Dat oordeelde de rechtbank in Assen woensdagochtend. Maar wat betekent het, dat de NAM mensen moet betalen die zijn aangetast in hun leefgenot?

De zaak werd op 22 november vorig jaar aangespannen door 127 mensen in het aardbevingsgebied. Zoals een van de gedupeerden toen verklaarde: ‘Op visite gaan in de omgeving of naar vrienden of familie doen we eigenlijk nooit meer. Het enige onderwerp is bevingschade, de strijd met de NAM, de reparaties die na twee maanden alweer teniet zijn gedaan.

Kan immateriële schade worden ‘gestandaardiseerd’?

‘Je kunt lang discussiëren over immateriële schade’, zegt Rini Withagen, voorzitter van de branchevereniging Nederlandse Letselschade Experts (NLE). ‘Uiteindelijk is het handig wanneer er toch wordt gecategoriseerd. Dat is ook gebeurd bij de misbruikzaak van de katholieke kerk. Iemand die een keer was misbruikt kwam die in categorie 1, langer en zwaarder misbruik kwam in categorie 5.’

login en lees verder: fd.nl