Gepubliceerd op maandag 22 juli 2019

Dwarslaesiepatiënt krijgt beweging in armen terug door zenuwomleiding

 

Bron: NRC / Sander Voormolen

Door chirurgisch zenuwen te verleggen en pezen anders aan te hechten, kunnen patiënten met een hoge dwarslaesie beweging in hun handen en armen terugkrijgen. Een team van Australische artsen heeft nu voor het eerst uitgezocht hoe het een reeks van patiënten vergaat twee jaar na deze operaties. De meeste van de patiënten zijn tevreden over het resultaat: zij hebben een groot deel van hun zelfredzaamheid teruggekregen. Het verslag is vrijdag gepubliceerd in het medische blad The Lancet.

De Australische uitkomsten zijn bemoedigend. Tussen april 2014 en november 2018 ondergingen zestien patiënten de operaties in het ziekenhuis in Melbourne. Eén patiënt overleed (niet ten gevolge van de operaties) en van twee andere patiënten ontbraken de uitslagen van krachttesten. Bij de overige dertien blijkt de beweging en kracht in armen en handen aanmerkelijk vooruitgegaan.

Na de operaties volgde intensieve fysiotherapie, want behalve dat de omgeleide zenuw moet herstellen, moet de motorische hersenschors leren hoe de bewegingen via de nieuwe ‘bedrading’ moeten worden aangestuurd. De hoop is dat zij nog verder vooruit zullen gaan.

In Nederland zijn al zeker drie soortgelijke operaties uitgevoerd. De schatting is dat enige tientallen patiënten in aanmerking zouden kunnen komen.

Lees hier het volledige artikel