Gepubliceerd op woensdag 21 maart 2018

Uber stopt experimenten met zelfrijdende auto’s na een dodelijk ongeval taxi

Nadat een voetganger door een autonome taxi is overreden heeft Uber al zijn experimenten stopgezet, zo berichten diverse Amerikaanse media. Het is voor zover bekend voor het eerst dat een autonoom voertuig een voetganger dood rijdt. In 2016 kwam wel de bestuurder van een zelfrijdende Tesla bij een ongeluk om het leven.

Het ongeluk gebeurde in de stad Tempe (Arizona). Volgens een verklaring van de politie reed de Uber-taxi in zijn zelfrijdende modus onder supervisie van een bestuurder, toen de auto een vrouw raakte die de weg overstak buiten het zebrapad.  Uber experimenteert met zelfrijdende auto’s in Pittsburgh, San Francisco, Toronto en de regio Phoenix, waar ook Tempe onder valt. Al die experimenten zijn na het dodelijke ongeluk in Tempe opgeschort. Daarnaast heeft Uber toegezegd volledig mee te werken aan het onderzoek naar het ongeluk.

Een woordvoerder van de Amerikaanse vervoersveiligheidsraad NTSB zegt tegen Bloomberg dat de organisatie het ongeval gaat onderzoeken. Het orgaan deed eerder onderzoek naar ongelukken waar de zelfrijdende functie van Tesla bij betrokken was. De NTSB kan aanbevelingen doen om de veiligheid van (zelfrijdende) auto’s te verbeteren. De National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) kan daadwerkelijk een boete opleggen of nieuwe eisen afdwingen als automakers niet aan de veiligheidseisen voldoen.

 

Bron: Risk & Business